Blog

Νικόλας Ιορδάνου “Prologue” Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 8 μμ

Δελτίο τύπου

 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει από την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 την νέα εικαστική πρόταση του Νικόλα Ιορδάνου με τίτλο «Πρόλογος».

Ο «Πρόλογος» είναι το αποτέλεσμα τριών χρόνων δημιουργικής ενασχόλησης (2006-2009) όπου ο φωτογράφος πραγματεύεται προσωπικές αναζητήσεις με κύριο άξονα την ανθρώπινη απομόνωση μέσα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον  γεμάτο ερεθίσματα. Ένα περιβάλλον φαινομενικά πλήρες σε επιλογές στο οποίο όμως απουσιάζει η ουσία, το νόημα, το δια ταύτα.

Ακόμη και στις εικόνες στις οποίες δεν υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο, διατηρείται η ηχηρή απουσία του, και τα αντικείμενα τα οποία ο άνθρωπος επινόησε και χρησιμοποιεί καθημερινά, γίνονται δεκανίκια της ύπαρξης του.

Σ’ αυτή τη δουλειά παρουσιάζονται φωτογραφίες από τον Λίβανο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, και την Τουρκία.

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Ο Νικόλας Ιορδάνου γεννήθηκε το 1975 στον προσφυγικό οικισμό Μουττάλου, στην Επαρχία Πάφου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Σικάγο φωτογραφίζει εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε άτομα τα οποία βρίσκονται  αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι εμπειρίες αυτής της περιόδου τον οδηγούν τελικά σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές όπως  η Παλαιστίνη, η Ουγκάντα και το Αφγανιστάν.

Σημαντική στροφή στην πορεία του ήταν η απομάκρυνση από τη δημοσιογραφική προσέγγιση της φωτογραφίας, αντικαθιστώντας έτσι την ψηφιακή φωτογραφία με την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία . Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή έδωσε διέξοδο σε εσωτερικές αναζητήσεις και προσανατολισμό στο έργο του. Σπούδασε Καλές Τέχνες και Φωτογραφία στο Harold Washington College  ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Columbia College Chicago ( Bachelor of Arts in Photography).

To 2000 αναλαμβάνει αναθέσεις για την κάλυψη διαφόρων εκδηλώσεων και θεατρικών παραγωγών στο Σικάγο. Την ίδια χρονιά του ανατίθεται να φωτογραφίσει στο πλαίσιο του CITY2000 (Chicago in the Year 2000), ένα project που αφορούσε την απεικόνιση του πολιτιστικού και κοινωνικού φάσματος της πόλης κατά τη διάρκεια του έτους 2000. Το 2007, του ανατίθεται να φωτογραφίσει στο πλαίσιο μιας διεθνούς παραγωγής (Challenging Walls σε συνεργασία με το Akademie der Künste, Berlin) που αποσκοπούσε στο να φέρει κοντά συγκρουόμενες κοινότητες με κοινό το όραμα της ειρήνης και της επανένωσης στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο.

Το 2002 επιστρέφει μόνιμα  στην Κύπρο όπου διδάσκει φωτογραφία σε λύκεια για τέσσερα χρόνια. Επί του παρόντος, παραδίδει εργαστηριακά μαθήματα ασπρόμαυρης φωτογραφίας στην Πάφο και διδάσκει φωτογραφία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνεργάζεται pro bono με τα  Ηνωμένα Έθνη (UNHCR), καθώς και με τους Γιατρούς του Κόσμου. Το έργο του περιλαμβάνει φωτογραφίες από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, καθώς επίσης Αφρική, Ασία και Αμερική. Έχει βραβευτεί για τις φωτογραφίες του τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Κύπρο. Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις ήρθε το 2005, όταν είχε προσκληθεί από το Goethe Institute ως reviewer στο πρώτο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Βερολίνου. Μερικές από τις πιο αξιόλογες ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν στο Museum of Science and Industry of Chicago(2001), και στο Abu Dis, Israel/Palestine (2007). Φωτογραφικά έργα του συγκαταλέγονται στις μόνιμες συλλογές του  University of Illinois at Chicago και του Harold Washington College.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου  2009 στις 8 μμ. στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009.