Blog

Κυριάκη Κώστα ,”Presence in Absence” 4 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η νέα εικαστική πρόταση της Κυριακής Κώστα με γενικό τίτλο «Presence in Absence» και Χοροθεατρική παράσταση από τη χορογράφο Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ, με τους  Ευαγγελία Ράντου και Χρίστο Παπαδόπουλο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει από τη  Τετάρτη 4 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο 4 Απριλίου 2009 τη νέα εικαστική πρόταση της Κυριακής Κώστα με γενικό τίτλο «Presence in Absence».

Στην Πράσινη Γραμμή, το σώμα και ο νους μας βιώνουν την καθημερινότητα ως δυαδικότητα, ως διάκριση, ως διχασμένο χωρόχρονο. Εδώ και τριανταπέντε χρόνια, ζούμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα μέσα από σαφή όρια και αυστηρά πλαίσια. Πόσο εύκολο είναι να απεγκλωβιστεί κανείς από έναν τόσο ασφυκτικό κλοιό, μία τόσο αποπνικτική πραγματικότητα;

Το έργο ΑΠΟΥΣΙΑ συνιστά ουσιαστικά μια θετική εκδοχή της μη παρουσίας, μια ριζική λύση στο αδιέξοδο της Πράσινης Γραμμής. Μπορούμε κάθε μέρα να κινούμαστε γύρω από τη Γραμμή, χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουμε, χωρίς να δίνουμε πραγματικά προσοχή. Έτσι, συναναστρεφόμαστε με την πραγματικότητα χωρίς να επικεντρώνουμε κατ΄ανάγκην την προσοχή μας σε αυτήν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το σώμα μας είναι αυτό που μεταμορφώνεται σε όριο, το σώμα μας είναι αυτό που περιφερειοποιείται, που συντελεί στη διάκριση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού, μεταξύ του εαυτού μας και των άλλων, μεταξύ αυτού που εκφράζεται σωματικά και αυτού που κρύβει το μυαλό μας. Μπορεί να υπάρχει ένας διχασμένος κόσμος πέρα από το σωματικό μας όριο, όμως μέσα μας υπάρχει ένας άλλος κόσμος, ο δικός μας κόσμος, μια εξατομικευμένη εστία Ύπαρξης, διαποτισμένη με μνήμες, πρόσωπα, εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ συλλαμβάνει αυτή την κρίσιμη ατομική δυαδικότητα, επιτρέπει την ταυτόχρονη εμπειρία διαφορετικών χρόνων, μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε προτεραιότητα στην όποια από τις δυο περιφέρειες της ύπαρξής μας εμείς επιθυμούμε. Η φύση και ο χαρακτήρας της Ύπαρξης γίνονται θέμα επιλογής, και η ΑΠΟΥΣΙΑ αφορά στις πολλαπλές δυνατότητες της ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμπειρία της Πράσινης Γραμμής -και του ορίου εν γένει- αλλάζει τελείως σημασία και νόημα.

Όπως σημειώνει και η ίδια η Κυριακή Κώστα για τη δουλειά της:

«Επιμένω στην εξερεύνηση της σχέσης του «πριν» και του «τώρα», του «παλαιού» και του «καινούργιου», του «είναι» και του «γίγνεσθαι». Ενίοτε συν-πλέκω τέχνες που άντεξαν στο χρόνο, με ανορθόδοξες αντιλήψεις περί φόρμας και πρώτης ύλης: σκοπός μου, να μεταμορφώσω την «παράδοση» σε «καινοτομία» διατηρώντας μεν πρακτικές διαδικασίες, στερεότυπα, προκαλώντας δε το τελικό αποτέλεσμα, προϊόν. Υπάρχει συνοχή ή ασυνέχεια στην «πλοκή»; Είναι το αποτέλεσμα τελείως απρόβλεπτο ή βαθιά οικείο;»

Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιασθεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 8 μμ χοροθεατρική παράσταση της Αλεξάνδρας Βάγιερσταλ εμπνευσμένη από το έργο της Κυριακής Κώστα. Χορεύουν η Ευαγγελία Ράντου και ο Χρίστος Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία.

Έκανε MA  στην τέχνη στο Kingston University στο Λονδίνο. Συνεχίζει τις σπουδές της ως ερευνήτρια για απόκτηση δοκτοράτου στις τέχνες στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και του Συνδέσμου Σχεδιαστών Μόδας.

Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στην Μπιεννάλε του Saint Etienne στην Γαλλία.

Το 2006 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Διεθνή Μπιεννάλε Καίρου με το έργο «Γλυκεία Χώρα». Η κυπριακή συμμετοχή κέρδισε το βραβείο «Καλύτερου Περιπτέρου». Το 2008 κέρδισε παγκύπριο βραβείο «υφάνσεις-weavings-dokuma» σε διαγωνισμό που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών στο πλαίσιο Του Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου.

Τα βίντεο της χρησιμοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως διδακτικό υλικό. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνή φεστιβάλ.

Η Κυριακή Κώστα πήρε μέρος στις ακόλουθες εκθέσεις:

  • Στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού «Randez-vous» Μουσείο Musse du jeu de poume, Παρίσι 2-5 Οκτωβρίου 2008.
  • London barge house, ομαδική έκθεση 20 Οκτωβρίου 2008.
  • Μπιεννάλε Design Saint Etienne, Γαλλία 15-30 Νοεμβρίου 2008.
  • Καστελιώτισσα, Λευκωσία «Υφάνσεις- weavings-dokuma»
  • «On liquid times», μια συνεργασία με την Α. Βάγιερσταλ(σχεδιασμός των κοστουμιών της παράστασης)

Θα πάρει μέρος στις πιο κάτω εκθέσεις:

  • Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα. Παρουσίαση του project « Weaving as art and as metaphor of being», Βραβείο κοινού στην Μπιεννάλε Saint Etienne 2006.
  • Dusseldorf  Cpd Φεβρουάριος 2009.

H Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ  έχει χαρακτηριστεί απο το περιοδικό για τον χορό  Ballettanz, Yearbook 2007 «Ως μια από τους φορείς ελπίδας οι οποίοι στο μέλλον θα συμβάλουν στην εξέλιξη του χορού».  Η Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ   έχει βραβευτεί από την Πλατφόρμα Χορού. Eχει παρουσιάσει δουλειά στο θέατρο του Λονδίνου The Place, στο The Turning World Festival, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Tanzhaus NRW στο  Düsseldorf, στο Julidans – fresh dance Amsterdam, στο Aerowaves London, στο Tanec Praha, Πράγα, στο Fabricca Europa, Ιταλία, στο Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Σαγκάη και στη Σεούλ.  Η Αλεξάνδρα Βαγιερσταλ  έλαβε την υποτροφία ‘Carte Blanche’ για έρευνα στη Βιέννη  απο το Dance House Network IDEE  2006.     Τον Απρίλη του 2008 συμμετείχε στο συμπόσιο  Chin-A-Moves  χορογράφων στο Πεκίνο και παρουσίασε τις χορογραφίες της στο Crossing Festival στο Πεκίνο  και στο   Fringe festival  στη Σαγκάη, τον Οκτώβρη του 2008.  Τον Μάιο του 2008 παρουσίασε την πιο πρόσφατη ατομική της δουλειά στο International Improvisation Festival στη Σεούλ, Κορέα.  Παράλληλα παρουσίασε το καινούργιο της έργο IN FLUID TIMES με μεγάλη επιτυχία στο Tanzhaus NRW, τον Σεπτέμβρη του 2008. Tον ίδιο μήνα παρουσίασε δουλειά της στο DanceUnion Festival στο Λονδίνο.

H Ευαγγελία Ράντου γεννήθηκε το 1977 στην Κέρκυρα. Eίναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού της Αθήνας. Ήταν βοηθός χορογράφου στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα το 2004.  Έχει συνεργαστεί  με τον Δημήτρη Παπαιωάννου στο έργο Μήδεια 2 στο οποίο υποδύθηκε τη Μήδεια. Με την Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ συνεργάζεται από το 2005.

Ο Χρίστος Παπαδόπουλος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Πάντειο και υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα. Σπούδασε στο Άμστερνταμ χορό στο SNDO και δούλεψε με τους Δημήτρη Παπαϊωάννου για το έργο ‘2’ μαζί με τους Φώτη Νικολάου, Robert Stein και την Saskia van de Heur. Ήταν βοηθός χορογράφος στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Με την  Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ συνεργάζεται από 2007.