Actions

Μαυρα Σκυλια

Παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου
της Δάφνης Νικήτα
στο Σπίτι της Κύπρου

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:00 θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, το ποιητικό βιβλίο της Δάφνης Νικήτα Μαύρα Σκυλιά των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Φώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας.

Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία.  Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent at Canterbury (BA with honors) και στο Goldsmiths’ College, University of London (MA). Από το Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.  Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής «Πολιτιστικό Ψηφιδωτό» και «Στις 8 με τη Δάφνη Νικήτα».  Έχει γράψει μελέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών.  Επίσης επιμελήθηκε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα, Εκδόσεις Εν Τύποις, Λευκωσία 1999, Το Βροχερό Βαγόνι, Εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2007, Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα, Εκδόσεις (…poema), Αθήνα 2009.  Τον Ιούνιο 2009 συμμετείχε στη δράση «Making words», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Tον Σεπτέμβριο του 2009 συμμετείχε στη 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, σε ποιητική δράση.  Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.

Τα Μαύρα σκυλιά, το ομώνυμο ποίημα στη συλλογή αυτή, είναι η πρώτη «ιστορία» ενός ταξιδιού στο μαγικό τοπίο των υποσυνείδητων και υπερρεαλιστικών εικόνων, εμπειριών, συναισθημάτων, επιθυμιών, φόβων και προσδοκιών, που, ενώ έχουν αφετηρία την πραγματικότητα, διεισδύουν σε μια άλλη διάσταση, αυτή του ονείρου και του φανταστικού, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν και η ανατροπή διαδέχεται και αντιμάχεται το δεδομένο όπως η μέρα τη νύχτα.  Τα ποιήματα, οι ιστορίες αυτές η μια μετά την άλλη, το ταξίδι, η φυγή, ο έρωτας, ο θάνατος, η επιθυμία, η νίκη, η ήττα, η απώλεια, η πλησμονή, η αλήθεια, το ψέμα, η χαρά, η λύπη, η ευγνωμοσύνη, όλα μοιάζουν να ενώνονται και να σμίγουν, φορώντας φορέματα και πράσινα κοστούμια, με ό,τι ονομάζεται ζωή, για ένα χορό, για ένα βαλς στους δρόμους, στις γέφυρες ή και στα κλειστά δωμάτια των ξεχασμένων πόλεων που συνεχίζουν να υπάρχουν κάτω από τους υγρούς ουρανούς των ονείρων.

2 Φεβρουαρίου 2016

Poets machine

53η Μπιενάλε της Βενετίας

Making Words – Moscow Poetry Club

Η μηχανή των ποιητών:
Έλληνες ποιητές και εικαστικοί στην 53η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας

(Δράσεις: 3 – 6 Ιουνίου 2009)

Στη φετινή 53η  Διεθνή  Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, η κεντρική Διεθνής Έκθεση του Σουηδού καλλιτεχνικού διευθυντή Daniel Birnbaum έχει τίτλο “Making Worlds”. Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής δημιουργήθηκε το project “Making Words”, ένα έργο-σύμπραξη ποιητών και εικαστικών, καλεσμένων από τον D. Birnbaum. Στο project αυτό του Moscow Poetry Club που επιμελήθηκαν ο D. Birnbaum και ο E. Bunimovich προσκλήθηκαν ποιητές από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Αμανατίδης και η Δάφνη Νικήτα. Όλες οι δράσεις του project “Making Words” εξελίχθησαν σε σχέση με δύο εικαστικές εγκαταστάσεις,  αυτή της Γιούλας Χατζηγεωργίου με τίτλο “Poets Machine”(ένα έργο σε εξέλιξη με θέμα την ποίηση που εκτυλίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα) και αυτή των Igor Makarevich / Elena Elagina με τίτλο “Common Cause”, οι οποίες παρουσιάστηκαν  στα Giardini, ανάμεσα στα περίπτερα της Βραζιλίας και της Ελλάδας.

«…Ο πιο παραγωγικός συγκερασμός είναι αυτός ενός ποιήματος που μεταμορφώνεται», επισημαίνει ο Birnbaum, «… με κάθε μετάφραση ενός ποιήματος σε μια άλλη γλώσσα το συλλογικό μας φαντασιακό σύμπαν ενδυναμώνεται… μια αληθινά πολυφωνική συμμετοχή στην Μπιενάλε, [που] θα επιτρέψει στις γλώσσες να συγκρουσθούν κι αυτό θα προσθέσει μια εντελώς νέα διάσταση, πολλαπλές μάλλον διαστάσεις, στην έκθεση “Making Worlds”…»

www.artbox.gr
www.poetsmachine.org
www.safmuseum.org
http://www.poema.gr/index_gr.php?pid=22

Betty’s presentation in Athens

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
στην εκδήλωση που οργανώνουν
οι (.POEMΑ..) ΕΚΔΟΣΕΙΣ και το Σπίτι της Κύπρου
την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (8.00 μ.μ.)

με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής
της ΔΑΦΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑ
Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα

Θα μιλήσουν:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΥ, φιλόλογος – συγγραφέας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, ποιητής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ,  ποιητής – μεταφραστής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ, ποιητής – δημοσιογράφος
Η χορογράφος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΑΓΙΕΡΣΤΑΛ θα παρουσιάσει περφόρμανς εμπνευσμένη από τα ποιήματα.
Η ηθοποιός ΕΒΕΛΙΝΑ ΑΡΑΠΙΔΟΥ θα διαβάσει ποιήματα.

Πρόκειται για την τρίτη ποιητική συλλογή της Δάφνης Νικήτα (δίγλωσση: ελληνικά-αγγλικά, Betty’s adventure and other poems, μτφρ.: Γιάννης Γκούμας), όπου διακρίνεται ο ορισμός της ποιητικής της, η εξέλιξη και οι προεκτάσεις της γραφής της.
Τα ποιήματα της συλλογής αντικατοπτρίζουν τις εναλλαγές αυτές καθώς ερανίζονται δείγμα από τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες της («Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα», Εν Τύποις, Λευκωσία 1999 & «Το βροχερό βαγόνι», Το Ροδακιό, Αθήνα 2007). Παράλληλα δε, στη συλλογή παρουσιάζονται νέα ποιήματα, δημοσιευμένα προηγουμένως -κατ’ αποκλειστικότητα- στις σελίδες του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση (.poema..), τα οποία απεικονίζουν τον μεστό, εμβριθή κόσμο της δημιουργού.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Σοφία Γαρπόζη
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

(Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι τηλ.: 210 3641217 www.spititiskyprou.gr)

www.e-poema.eu

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ (.POEMΑ..)
παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή
ΔΑΦΝΗ ΝΙΚΗΤΑ
Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα

DAPHNE NIKITA
Betty’s adventure and other poems

Δίγλωσση έκδοση, Αθήνα, Μάιος 2009
Σχήμα: 17Χ24 εκ., σελ.: 112, τιμή: 12 ευρώ, ISBN: 978-960-89807-1-6

Μετάφραση στα αγγλικά: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

Οι λέξεις της Δάφνης Νικήτα αναδίδουν ευωδίες ποίησης από το πρώτο κιόλας ξεφύλλισμα της συλλογής – ανάμεσα σε στίχους και εικόνες, διακυμάνσεις μεταξύ σιωπής και μελωδίας, πολλαπλές εκφάνσεις του εγώ και του εμείς. Κάθε ποίημα μοιάζει με δοκιμή κι εμπειρία πολύτιμη, πεφρασμένη με τρόπο άμεσο, ευσύνοπτο, σχεδόν πάντοτε λακωνικό.

Η δημιουργός δοκιμάζει τα όρια του δομημένου ποιητικού της σύμπαντος με 23 νέα ποιήματα –τα περισσότερα παρουσιασμένα κατ’ αποκλειστικότητα στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού (.poema..)– καθώς και με αναδιάταξη παλαιότερων ποιημάτων της (22 τον αριθμό), προερχόμενων από τις συλλογές της «Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα» (Εν Τύποις, Λευκωσία 1999) και «Το βροχερό βαγόνι» (Το Ροδακιό, Αθήνα 2007).

Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια αυτοπαρουσίαση˙ εδώ διαφαίνεται όχι μόνον η εξελικτική πορεία της Δάφνης Νικήτα αυτή καθ’ εαυτή, αλλ’ επίσης προδίδεται η επιδίωξη να δοκιμάσει εκ νέου, με ωριμότητα γραφίδας και νοός, το πέρασμα στη διάσταση όπου οι συγκινήσεις, τα αντικείμενα, οι επιθυμίες, ο χρόνος στο δέρμα και ο ορίζοντας του βλέμματος διαφοροποιούνται απ’ ό,τι συνήθως ονομάζεται πραγματικότητα.

Η έκδοση κυκλοφορεί δίγλωσση, σε ελληνικά κι αγγλικά, με αφορμή τη συμμετοχή της ποιήτριας στις εκδηλώσεις της 53ης Μπιενάλε Βενετίας (7 Ιουνίου έως 22 Νοεμβρίου 2009), στο πλαίσιο της έκθεσης Making Worlds του καλλιτεχνικού διευθυντή Daniel Birnbaum, και συγκεκριμένα στην παραγωγή Making words.

(.poema..) εκδόσεις
Τ.Θ. 6068 ::: 240 04 ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
(+30) 2130348515 & (+30) 2725051553 ::: editor@e-poema.eu