Blog

Μελίτα Κούλτα “I land” 9 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα εικαστική πρόταση της Μελίτας Κούτα με γενικό τίτλο «I Land» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

 

Δελτίο τύπου

 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει από τις 9 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2010 τη νέα εικαστική πρόταση της Μελίτας Κούτα με γενικό τίτλο «I   LAND».

Για την έκθεση ακολουθεί κείμενο του Pascal Caron(μετάφραση στα ελληνικά Ιάνθη Σπαρσή):

Στις 9 Δεκεμβρίου 2009 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση της Μελίτας Κούτα, που παρουσιάζει τη χαρτογράφηση ενός απίθανου τόπου. Χρησιμοποιούνται ποικίλα μέσα και τεχνικές. Ανάμεσα σε άλλα, η καλλιτέχνης παρουσιάζει σειρά σχεδίων, μελάνι σε χαρτί, όπου αμυδρές, αμέτρητες γραμμές, δεξιοτεχνικά υφασμένες, απλώνουν τις πλέξεις τους σε διάφορους τόνους, θυμίζοντας μνήμες ανύπαρκτων τόπων. Ο “τόπος”, με παροδικές γεωγραφικές αναφορές, ρευστός και εις αεί μεταλλασσόμενος, σχεδιάζεται σε λεπτομερείς χάρτες που απευθύνονται τόσο στη συναισθηματική όσο και στην αναλυτική μας πράξη του χώρου. Ιπτάμενος αλλά και γειωμένος, φευγαλέος αλλά και χαραγμένος.

Η παραδοξότητα αυτή του “τόπου” εμφανίζεται επίσης στα γλυπτά που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Ανθρωπόμορφες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, μυθολογικοί κάτοικοι υποθετικών χωρών, τέμνονται από επιφάνειες, διαπερνώνται από κενά ή παγιδεύονται σε επιπλοκατασκευές. Τι γίνεται όταν ένας φαύνος κόβεται στη μέση από ένα γραφείο απ’ το IKEA; Πώς η κίνηση ενός υπερμεγέθους εκκρεμούς, αέναα επαναλαμβανόμενη, συμπληρώνει έξι γυάλινα μάτια που μας κρυφοκοιτάζουν; Τι κρύβεται κάτω από το μακρύ φουστάνι, πλεγμένο με γκριζωπές κορδέλες, που φοράει η ακέφαλη γυναίκα; Η εγκατάσταση δηλώνει, κατά τρόπο ταυτόχρονα σοβαρό και αστειευόμενο, πως σαν τις περιοχές που ζούμε, είμαστε και οι ίδιοι εκ φύσεως υβριδικοί.  Το ίδιο και όλες οι διαδικασίες χαρτογράφησής μας.

Εδώ είναι που σχέδια και γλυπτά συναντώνται για να δείξουν πως, ανάμεσα στο χώρο, το σώμα και τις γεωγραφικές περιοχές, τα σύνορα δεν είναι αδιαπέραστα. Κουβαλάω μαζί μου τους χώρους (τα δωμάτια, τα κτίρια, τις πόλεις, τις χώρες) που έχω ζήσει χρόνια αλλά κι αυτούς που διαπέρασα βιαστικά. Οι φανταστικοί χώροι της παιδικής μου ηλικίας, της νιότης και της ωριμότητας δεν είναι λιγότερο παρόντες σε κάθε χειρονομία μου. Και εις αντάλλαγμα, οι χώροι αυτοί διαμορφώνουν και αναδιαμορφώνουν το σώμα μου, πλάθοντας τη μορφή και το περιεχόμενό του. Άρα δεν είναι απλά χώροι. Είναι αβέβαιες περιοχές που απαιτούν αναγνώριση, ακόμα και φροντίδα. Σημειογραφίες  υποθετικών χωρών, τόπων, αστερισμών, εκρήξεων· χάρτες και ιστογράμματα πιθανών κινήσεων και σκέψεων. Ιπτάμενα μα γειωμένα. Φευγαλέα μα χαραγμένα. Εγώ τόπος.

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2009, ο Pascal Caron θα παρουσιάσει μια παράσταση κίνησης / χορού στους χώρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος στις 20:00μ.μ.. Η παράσταση θα συμβιώσει με τα έργα της Μελίτας Κούτα και θα αναπτυχθεί μέσα από ερεθίσματα που δημιουργούνται από τη δομή της ενότητας I LAND. Ο Pascal Caron εκπαιδεύτηκε στον Καναδά και στη Γαλία. Στην Κύπρο συνεργάστηκε με ομάδες χορού όπως Echo Arts και Ασώματες Δυνάμεις. Έχει χορογραφήσει για το ΘΟΚ και παρουσιαστεί στο θέατρο με την ομάδα PARAVAN.

Η Μελίτα Κούτα γεννήθηκε το 1974 στη Λευκωσία. Σπούδασε Καλές Τέχνες – Γλυπτική στο Λονδίνο στο Central St. Martins College of Art and Design και στο Slade School of Fine Art. Συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό, μερικές απο τις πιο πρόσφατες είναι:

“WAITING FOR YOUR NEWS”, Action Field Kodra, Former Millitary Barracks, Thessaloniki, Greece 08. “PARIS / CHYPRE” European Cultural Season, Galerie Nikki Diana Marquardt, Paris, France 08. “WHERE DO WE GO FROM HERE?” Nikos Patihis private collection, The Nicosia Municipal Art Centre 08. “BODY” Casoria Contemporary Art Museum, Naples, Italy 07. “AGORAFOLLY OUTSIDE / INSIDE”, Public sculpture at the Place de Grand Sablon and at La Centrale Electrique- European Centre for Contemporary Art, Europalia 07, Brussels, Belgium. “PQ07” 11th International Exhibition of Scenography and Theatre Architecture, Prague, Czech Republic 07.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη σκηνογραφία για το θέατρο καθώς και με τη δημιουργία της ομάδας PARAVAN που ανέβασε τις παραστάσεις ΖΟΟ και UBU ROI.

Η έκθεση I LAND είναι η τρίτη της ατομική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.