Blog

“Inspire me!” (Group exhibition) Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 8 μμ

Δελτίο τύπου

 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Inspire me
-η ποίηση συναντά την τέχνη-

 

«Η ζωγραφική είναι ποίηση που τη βλέπεις παρά την αισθάνεσαι και η ποίηση είναι ζωγραφική που την αισθάνεσαι παρά τη βλέπεις» Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Inspire me – η ποίηση συναντά την τέχνη». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 8μμ.

Για αιώνες η τέχνη ενέπνεε τους ποιητές και η ποίηση τους καλλιτέχνες. Τα μονοπάτια της τέχνης και της ποίησης συναντήθηκαν πολλές φορές δημιουργώντας νέους ορίζοντες σκέψεων, ιδεών, προβληματισμών και μοναδικών ανακαλύψεων για τη δημιουργική έκφραση.

Για αιώνες καλλιτέχνες από τον Μιχαήλ άγγελο μέχρι τον Πικάσο έγραψαν και εξέδωσαν τα ποιήματά τους. Οι καλλιτέχνες που μπορούσαν να εκφραστούν άνετα με τις εικαστικές αλλά και λογοτεχνικές τέχνες, είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποια από τις δύο εξέφραζε καλύτερα τις ιδέες τους. Σε μερικές περιπτώσεις τέχνη και ποίηση παρουσιάστηκαν μαζί για μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη επαφή ή αποκωδικοποίηση κάποιου θέματος ή συναισθήματος ή απλά μιας σκέψης.

Ο William Blake ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού, ζωγράφος και ποιητής ένωσε τις δυο «αδελφές» τέχνες πολύ αποτελεσματικά στα λεγόμενα «φωτισμένα βιβλία» (illuminated books). Τα βιβλία του Blake παρουσίασαν αυτό το πάντρεμα των δύο τεχνών με ποιήματα τα οποία συνόδευαν εικόνες. Σ’  αυτές τις εικαστικές και λογοτεχνικές εργασίες ο ζωγράφος-ποιητής ερεύνησε την αντιφατικότητα  των καταστάσεων και συναισθημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης σε ουσία και βάθος.

Δεν είναι σπάνιο επίσης και για ποιητές να έχουν μεταμορφώσει σε έργο λογοτεχνικής αξίας την εμπειρία της συνάντήσής  τους με έργα τέχνης. Για παράδειγμα ο ποιητής Rainer Maria Rilke είχε επηρεαστεί από τις εικαστικές τέχνες και συγκεκριμένα από τους πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Paul Cezanne.

Τέλος οι ζωγράφοι που εμπνεύστηκαν από ποιητές δημιουργώντας ανεξάρτητα έργα ή εικονογραφώντας βιβλία ποίησης είναι πολλοί. Για παράδειγμα ο ζωγράφος David Hockney ο οποίος υπήρξε δεινός αναγνώστης της λογοτεχνίας και της ποίησης δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Διάβαζε με προσήλωση συγγραφείς όπως τον Blake, Proust, Flaubert και Laurence Durrell.  Ο πρώτος όμως που επηρέασε τη δουλειά του ήταν ο Αμερικανός ποιητής Watt Whitman και στη συνέχεια ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης τον οποίο ο Hockney θαύμαζε τόσο πολύ που επισκέφτηκε ακόμη και την πόλη στην οποία έζησε ο ποιητής, την Αλεξάνδρεια για να αισθανθεί και να βιώσει ουσιαστικά τον περίγυρο του αγαπημένου του ποιητή.

Στην έκθεση «Inspire me» δεκαοκτώ δημιουργοί συναντώνται με την ποίηση και δημιουργούν έργα με αφορμή ένα στίχο ή ένα ποίημα. Τα μονοπάτια των δυο τεχνών με τις τόσες κοινές συνισταμένες , της εικαστικής δημιουργίας και της ποίησης, ενώνονται για νέες ανακαλύψεις και αναπαραστάσεις θεμάτων, συναισθημάτων και ιδεών.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος με αλφαβητική σειρά οι: Χρίστος Αβραάμ, Μαρίνα Γεραλή, Ελίνα Ιωάννου, Αντρεάνα Καμπανέλλα, Έλενα Κούμα, Μαριάννα Κωνσταντή, Κυριακή Κώστα, Μαρία Λιανού, Ανδρέας Μαλλουρής, Σαβέλλα Μιχαήλ, Ελέν Μπλακ, Δάφνη Νικήτα, Αντώνης Τζιαρρίδης, Νικολέττα Παπαμιχαήλ, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μάριον Πασχάλη, Λίλια Χατζηγεωργίου και Αμαλία Χατζηνικολάου.

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Στα πλαίσια της έκθεσης «Inspire me» ο συγγραφέας Κώστας Μαννούρης θα μιλήσει με θέμα «Η περιρρέουσα ποίηση» την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 7 μμ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2016  και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com