Blog

Ευγενία Βασσιλούδη “Printed Conversations” Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στις 8 μμ

Δελτίο τύπου

Η Ευγενία Βασιλούδη παρουσιάζει την νέα εικαστική της πρόταση με τίτλο «Printed Conversations” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευγενίας Βασιλούδη με γενικό τίτλο «Printed Conversations». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στις 8μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015.

Με την τέχνη της χαρακτικής η Ευγενία Βασιλούδη κινείται ανάμεσα στους δύο ‘’οικείους τόπους’’ και δημιουργεί έργα που μεταμορφώνουν το κέντημα σε φυσικό τοπίο και το φυσικό τοπίο σε κέντημα. Ο γκρίζος ουρανός και τα γυμνά κλαδιά γίνεται πλέγμα κεντημένο και ιστός. Το κέντημα/εργόχειρο γίνεται κεντημένος ουρανός με τεχνικές χαρακτικής εκτύπωσης.

Η καλλιτέχνις μεταφέρεται από το ένα στο άλλο περιβάλλον, με την οικειότητα που προσφέρει η εμπειρία. Πρόθεσή της είναι  να εξετάσει τον τόπο όπου το έργο τέχνης και η χειροτεχνία συναντούνται, εκεί όπου αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί, μπορεί να κεντηθεί ή να γίνει έργο τέχνης.

Το ιδιωτικό και γνώριμο και το φαντασιακό, ερμηνεύονται και μεταβιβάζονται στην καλλιτεχνική εμπειρία. Στη διαδικασία αυτή με πυξίδα τη μνήμη και με την ενέργεια των χεριών, αποκτούν νέα μορφή και εικαστική γραφή, φυσικές εικόνες και βιώματα.

Πρόκειται για διάλογο, που νοηματοδοτεί την καθολική εμπειρία και επιχειρεί να διευρύνει τον ορίζοντα τόσο του θεατή όσο και το δικό της.

Θέματα που αφορούν στη γυναικεία ταυτότητα και χειροτεχνία αναπτύσσουν διάλογο με τη φύση, και το περιβάλλον και σωματοποιούνται στο έργο τέχνης. Ο προσωπικός λόγος επικοινωνεί και ψάχνει σημεία επαφής.

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Η Ευγενία Βασιλούδη είναι χαράκτρια. Την περίοδο 1981–88, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών του Κιέβου, στην Ουκρανία. Αποφοίτησε με τον τίτλο Master in Fine Αrts.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της μελέτησε σχέδιο, ζωγραφική και τις τεχνικές της χαρακτικής, σε ξύλο, λάινο, λιθογραφία και οξυγραφία. Παράλληλα σπούδασε εικονογράφηση, graphic design, καλλιγραφία και ιστορία της τέχνης, στο Τμήμα Χαρακτικής και Γραφικών Τεχνών.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο. Έχει επίσης λάβει μέρος σε μπιενάλε και άλλες εκθέσεις χαρακτικής στο εξωτερικό: Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Η.Π.Α. κ.α.

Στην 9η Διεθνή Μπιενάλε Καΐρου το 2003, διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής, με το έργο «Ύμνος στη Δήμητρα»

Έργα της ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, καθώς και σε συλλογές τραπεζών και ιδιωτών συλλεκτών.

Σήμερα διδάσκει στην Κυπριακή Δημόσια Εκπαίδευση.

Έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τη προδημοτική μέχρι και την τριτοβάθμια. Από το 1989 δίδαξε Τέχνη στη Δημοτική και Μέση Γενική Εκπαίδευση. Στη συνέχεια μέχρι το 2000 μεταπήδησε στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, στο κλάδο των Καλλιτεχνικών Σπουδών και στην ειδικότητα των Γραφικών Τεχνών όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα έχει διδάξει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων το μάθημα επιλογής της χαρακτικής. Έχει επίσης διδάξει  Χαρακτική και τεχνικές χάραξης σε σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Συμμετείχε σε εργαστήρια για νέες τεχνικές, υλικά και μεθόδους Χαρακτικής. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Κύπριοι Χαράκτες.

Το 2014 με υποτροφία του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenious μεταβαίνει στη σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Braunschweig της Γερμανίας όπου εργάζεται στα εργαστήρια της σχολής.  Μελετά τις  νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη χαρακτική και τεχνικές με υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον.

Στη θεματολογία της δουλειάς της, αρχικά κυριάρχησε η γυναικεία μορφή, με αναφορές στη μυθολογία – τη θεά της φύσης και της γονιμότητας. ‘Εργα με τη μορφή εγκαταστάσεων έχουν εκτεθεί στο δημόσιο χώρο.

Σήμερα την απασχολούν θέματα που αφορούν στη φύση, στο περιβάλλον και στη γυναικεία ταυτότητα.

Το Λεβέντιο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει αυτή την περίοδο έκθεση έργων της Ευγενείας Βασιλούδη με τίτλο «Κεντώ τη Γραμμή-Τυπώνω την Κλωστή», εμπνευσμένα από της συλλογές κεντημάτων και σταμπωτών που διαθέτει.  Ταυτόχρονα αυτό το διάστημα συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «Χαρακτικές συναντήσεις» με Ελλαδίτες και Κύπριους χαράκτες και καλλιτέχνες από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Τηλέμαχου Κάνθου που οργανώνει η εταιρεία «Κύπριοι χαράκτες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στις 8 μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.