Blog

Μάρλεν Καρλετίδου “Between Illusion and Reality” Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 8 μμ

Δελτίο τύπου

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Μάρλεν Καρλετίδου με τίτλο “Between Illusion and Reality”

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Μάρλεν Καρλεττίδου με γενικό τίτλο Between Illusion and Reality. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 8 μμ.

“Ανάμεσα σε Ψευδαίσθηση και Πραγματικότητα” είναι το θέμα με το οποίο επιχειρεί να ασχοληθεί η Μάρλεν Καρλετίδου μέσα από τα νέα της ζωγραφικά έργα.

Γράφει σε σημείωμά της η καλλιτέχνις: “Αν το ζωγραφικό έργο είναι η υλική μεταφορά-αποτύπωση μιας ιδέας , του ορατού και του πνευματικού, κάπου ανάμεσα στην ψευδαίσθηση του χωροχρόνου και της πραγματικότητας ενυπάρχει το όνειρο. Το όνειρο, που απασχόλησε τη δουλειά μου και σε προηγούμενες σειρές έργων, μέσα από απεικονίσεις φανταστικών, παραμυθένιων χώρων, όπου φύση και άνθρωπος εναρμονίζονται και συνυπάρχουν, μεταφέρεται τώρα σε ένα πιο συμπαντικό περιβάλλον. Με νέο στοιχείο τον κύκλο να δομεί την σύνθεση του έργου, και την ανθρώπινη παρουσία να εισέρχεται σε αυτόν ξαναβρίσκοντας τη θέση της και επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της στη ζωή.

Ο συνδιασμός υλικών και μικτών τεχνικών σε προηγούμενα έργα, απλοποιείται τώρα σε μια πιο λιτή επιλογή μέσων όπως— ακρυλικό με γραφίτη και μολυβοκάρβουνο, ακρυλικό και λαδομπογιά νερού—σε επιφάνεια καμβά. Στόχος η ζωγραφική μεταφορά, περισσότερο της ουσίας των πραγμάτων παρά ενός οπτικού εντυπωσιασμού. Φανερή και η πρόθεση του πειραματισμού για μια διαφορετική ένταξη του τρισδιάστατου μέσα από την ψευδαίσθηση του δισδιάστατου χώρου της ζωγραφικής επιφάνειας. Το σχήμα του κύκλου κυριαρχεί τώρα, σαν ένας άλλος χώρος μέσα στον ήδη υφιστάμενο της επιφάνειας του καμβά. Τα χρώματα και οι τονικές διαβαθμίσεις απαλύνονται, γίνονται πιο διάφανα και οδηγούν τον θεατή ομαλά στην μετάβασή του στον “άλλο” χώρο. Σε ένα χώρο όπου “ύλη και πνεύμα” είναι ένα και το αυτό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πως μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό που λαμβάνουμε μέσα από την καθημερινότητα ή μέσα από το όνειρο είναι “πραγματικότητα”, απλά “ψευδαίσθηση” ή “φαντασία”; Είναι άραγε ο “εαυτός” των διάφορων, ονειρικών χαρακτήρων ίδιος με τον “εαυτό” σε ένα κόσμο αφύπνισης;

Σαν απάντηση στο ερώτημα θα ολοκληρώσω με μια παλιά Κινέζικη ιστορία: “Κάποτε, ο φιλόσοφος Τζουάνγκ-Τζι, ονειρεύτηκε πως ήταν μια πεταλούδα που φτερούγιζε εδώ κι εκεί. Είχε συνείδηση της ευτυχίας του μόνο σαν πεταλούδα, χωρίς να θυμάται ότι ήταν ο Τζουάνγκ-Τζι. Σύντομα ξύπνησε και ήταν ξανά ο πραγματικός του εαυτός. Τώρα, δεν ήξερε αν ήταν ο άνθρωπος που ονειρεύτηκε πως ήταν μια πεταλούδα, ή αν ήταν μια πεταλούδα που ονειρευόταν πως ήταν άνθρωπος…”

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Η Μάρλεν Καρλεττίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία όπου ζει και εργάζεται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στις Καλές Τέχνες, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1985. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της Παιδικής Τέχνης, λειτουργώντας το Εργαστήρι Τέχνης για Παιδιά & Εφήβους από το 1987.
Από το 1986 η Καρλετίδου έχει στο ενεργητικό της 17 ατομικές εκθέσεις σε Κύπρο και Γερμανία και συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις με πιο σημαντικές τις ακόλουθες:

1987 – Α’ BIENNALE Σχολών Καλών Τεχνών Ευρώπης, Τουλούζη, Γαλλία.
1993 – Α’ ΒΙΕΝΝΑLE Σαουδαραβικών Εμιράτων, Σάρτζια.
1994 – 18η BIENNALE Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος – Βραβείο στο σχέδιο.
1995 – Συμμετοχή στο ART PROJECT: The World’s Women on Line. United Nations 4th World Conference on Women, Πεκίνο, Κίνα.
1997 – Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική πρωτεύουσα.
1998 – 2η ∆ιεθνής Έκθεση γυναικών καλλιτεχνών, Άγιος Φραγκίσκος, Η.Π.Α.
1999 – Reflection on the self Agora Gallery, Νέα Υόρκη.
2000 – Global Women Project, White Columns, Μανχάταν, Νέα Υόρκη.
2005 – The Beauty Project, Nέα Ορλεάνη, Η.Π.Α.
2012 – 6th International Artist’s Book Triennial Vilnius, Λιθουανία.
2012 – Ολυμπιακοί Καλών Τεχνών 2012, Λονδίνο, Barbican Art Centre, Ηνωμένο Βασίλειο.
2012 – 5η Διεθνής BIENNALE Τέχνης Πεκίνου, Εθνικό Μουσείο Τέχνης Κίνας.
2016 – AUB 150 years – International Artists, Abu Dhabi.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com