Blog

Έλεν Μπλάκ “The substance of shadows” Παρασκευή 11 Μαίου 2012 8 μμ

Η νέα εικαστική πρόταση της Ελέν Μπλακ με γενικό τίτλο «The substance of shadows»
στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

Δελτίο τύπου

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει ατομική έκθεση της εικαστικού Ελέν Μπλακ με γενικό τίτλο The substance of shadows. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Μαίου 2012. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 .

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από νέα έργα σε βίντεο, φωτογραφία, κολάζ, ηχητική εγκατάσταση και κατασκευές. «The substance of shadows» είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης της έρευνας της Black πάνω στις χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στην Κύπρο και αποτέλει το δεύτερο από τα τρία στάδια της έρευνας στο φυσικό περιβάλλον και τη γεωλογία των χρωστικών ουσιών από τη Black. Το πρώτο στάδιο, “The strangeness of natural things” παρουσιάστηκε στον Διάτοπο τον Νοέμβριο του 2009.

Για την τρέχουσα έκθεσή της, η Black επικεντρώνεται στην όμπρα ως το χρώμα των σκιών. Από την εποχή του Πλάτωνα, οι σκιές, λόγο της μη πιστώτητας τους με το αντικείμενο που τις προβάλλει , χρησιμοποιήθηκαν για να αποδώσουν μεταφορικά την έννοια της ημιμάθειας. Με τη δήλωσή του ο Πλάτωνας ότι «Όσοι είναι σε θέση να δουν πέρα από τις σκιές και τα ψέματα του πολιτισμού τους, ποτέ δεν θα κατανοηθούν και περισσότερο δεν θα γίνουν πιστευτοί από τις μάζες» (Παιδεία – Έξω από το Σπήλαιο) υπονοεί ότι οι σκιές είναι το σύμβολο των ορίων μας και αποδέχεται τον κόσμο των φαινομένων ως μια απλή σκιά του πραγματικού κόσμου των ιδεών. Αυτή η ερμηνεία συνέβαλε στη αρνητική άποψη ότι οι σκιές και το σκοτάδι δεν αποτελούν μέρος της αληθινής πραγματικότητας.

Κατά συνέπεια, η αίσθηση του σκότους μπορεί να αποτελέσει επίσης τη ασάφεια στην αντανάκλαση των αμφιβολιών της άμεσης εμπειρίας που καθιστά τη συγκεκριμένη φυσική τοπογραφία της ακατέργαστης όμπρας, ένα τοπίο σημειωτικής. Η Black μεταφράζει αυτή την αβεβαιότητα χρησιμοποιώντας μια πολλαπλή προσέγγιση, για να εξερευνήσει συνακόλουθες έννοιες, μια μεθοδολογία η οποία της επιτρέπει να διερευνήσει και να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι όλα στον κόσμο είναι πλήρως αναγνώσιμα από μας.

«The substance of shadows» αποτελεί μια ενότητα εργασίας στην οποία οι έννοιες του τόπου, του χώρου, του χρόνου και του ήχου μετατρέπονται σε αλληλένδετα στοιχεία-κλειδιά, θραυσματα μια πιο συνθετης πραγματικότητας  του αόρατου ή / και του κρυμμένου τοπίου. Πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο εκμεταλλεύεται κυρίως το εμπόριο και, ως τέτοιο, δεν του αποδίδεται οποιαδήποτε άλλη σημασία, δημιουργώντας  έτσι μια ισχυρή και παράλληλη αντίληψη της χαμένης και μελαγχολικής γης.

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.

Η Ελέν Μπλακ είναι εικαστική καλλιτέχνις και ιδρυτικό μέλος του NeMe (www.neme.org). Από το 1992, ζει και εργάζεται στη Λεμεσό  όπου και γεννήθηκε. Το έργο της εστιάζεται στην αναζήτηση των συνεχών εναλλακτικών εξηγήσεων της μνήμης, όπου αμφισβητούνται οι μορφές με τις οποίες η ιστορία και τη γλώσσα τους προτείνονται ως μνήμη.

Μέχρι σήμερα, έχει 13 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε Διεθνείς Μπιενάλε και εκθέσεις όπως το «Cosmopolis 1, Microcosmos x Macrocosmos», Θεσσαλονίκη, 2004, SIKB (r), Soders Biennal Stokholm, 2003, Μπιενάλε του Μπουένος Άιρες 2002 και Cinema Concrete, Sydney 2001. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί εκθέσεις, όπως: «In Transition Russia 2008» με τη Sheila Pinkel και Alisa Prudnikova, (για το NCCA της Μόσχας), «In Transition Cyprus 2006» με τη Sheila Pinkel, «…SO NOW WHAT?» (στο SCOPE της Νέα Υόρκης και Βασιλείας) με τον Γιάννη Κολακίδη, «COR UNUM», 2008 (για το NCCA της Μόσχας), με τον Γιάννη Κολακίδη, «Isolomania», 2008, «Margins of Time» 2009 με τον Γιάννη Κολακίδη, «Dialogues with the machine» 2010 με τον Γιάννη Κολακίδη για το MADATAC 2, Μαδρίτη, Ισπανία, και to «Through the roadblocks», 2010, 2011, 2012 με τον Αντώνη Δανό.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012, 8μμ.