Alexandros Psychoulis, Alien species, 6 May- 4 June 2011
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης εκθέτει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.
Δελτίο τύπου
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Αθηναϊκή γκαλερί «a.antonopoulou.art» το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο “Alien Species” από τις 6 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2011. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας εκθέτει στην Αθήνα, στην γκαλερί “a.antonopoulou.art” η Κύπρια καλλιτέχνις Μελίτα Κούτα.
Η νέα δουλειά του Αλέξανδρου Ψυχούλη διαπραγματεύεται τα σύνορα ενός φανταστικού κόσμου σε διαρκή κίνηση. Φορητή γη, μετακινούμενα είδη, επινοημένοι μικροοργανισμοί, συνθέτουν το ημερολόγιο ενός ταξιδιού χωρίς επιστροφή. Στη συνθήκη που περιγράφουν τα έργα του, η φύση μοιάζει κυρίαρχη και απειλητική. Ο άνθρωπος δεν μπορεί πια ούτε να τη δαμάσει, ούτε να την καταστρέψει. Το σενάριο αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η δουλειά του Αλέξανδρου Ψυχούλη στηρίζεται σε συστηματική έρευνα επάνω στα χωροκατακτιτικά είδη και ιδιαίτερα στο φυτό Ailanthus Altissima, δόκιμη ονομασία της Βρωμοκαρυδιάς, ενός τοξικού ανθεκτικού δέντρου από την Κίνα που εξαπλώνεται ραγδαία στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα απειλώντας σοβαρά την βιοποικιλότητα.
Η ιδιότυπη τεχνική που ο Αλέξανδρος Ψυχούλης χρησιμοποιεί για να δομήσει τις εικόνες του – εμμονική γραφή με στυλό διαρκείας σε χαρτί με τη διαμεσολάβηση ρομποτικών συσκευών– είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης αναζήτησης, όπου τα φράκταλ, τα μαθηματικά, η κουλτούρα των υπολογιστών, και ο παραμετρικός σχεδιασμός συνεργάζονται για να αποδεσμεύσουν την ανθρώπινη χειρονομία από τα ανατομικά της όρια, διευρύνοντας έτσι όχι μόνο τον τομέα των αναπαραστάσεων αλλά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης.
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1993 και 1994 ήταν φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Κέντρο Τέχνης και Επιστήμης το οποίο δημιούργησε ο διεθνούς φήμης ‘Έλληνας γλύπτης Τάκης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής τέχνης και τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Το 1997 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας με το έργο “Black Box” , όπου τιμήθηκε με το βραβείο BENESSE. Επίσης το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο «Art Athina 2, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης¨ για το έργο του «Καταρράκτης».
Το έργο του εξέθεσε σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λονδίνο, Βοστόνη, Μπράντφορντ, Νέα Υόρκη και Μαδρίτη. Προσκλήθηκε και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις τέχνης και Μπιενάλε.
Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές:
2011 Το φωτεινό μονοπάτι, Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Μπιλπμάο.
2011 PIGS Case, Supermarket Art Fair, Στοκχόλμη
2010 Κιβωτός, Παλαιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες, 12η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής, Βενετία
2010 Mixed & Mastered, Centre for Visual Introspection, Bucharest
2008 Διεμπειρίες, Ελλάδα 2008, “978” Space, Πεκίνο
2008 Exploring cultural means to combat global homogenization, Foukoutake Hall, Tokyo University, Τόκιο
2007 Σε ενεστώτα χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα
2006 ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ / θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες, Κρατικό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.
2006 Διασχίζοντας τα όρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη
2005 Η Τέχνη στην πρώτη σελίδα, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
2004 Breakthrough! Ελλάδα 2004, Προοπτικές στη Σύγχρονη Τέχνη, Alcala, Μαδρίτη
2003 Υπεράνθρωπος, Εκκλησία Αγίου Παύλου, Μόντενα / Γκαλερί Sivica, Σασουόλο, Ιταλία
2003 Greece Now, Room#1107, Νέα Υόρκη
2002 Organ channel prototype, Επέμβαση σε Δημόσιους χώρους, Φραγκφούρτη
2001 Μυθολογίες του Βιβλίου, Έκθεση Βιβλίου, Εκθεσιακό Μέγαρο Φραγκφούρτης
2001 Μυθολογίες του Βιβλίου, Έκθεση Βιβλίου, Εκθεσιακό Μέγαρο Φραγκφούρτης.
2001 Language is a virus, Γκαλερί Crac Alsace, Περπινιάν, Γαλλία
2000 Σύνοψις 1, Επικοινωνίες, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα
2000 Καλλιτέχνες που τιμήθηκαν με το βραβείο Benesse, Μουσείο Benesse, Ναοσίμα,
Ιαπωνία.
1999 MIXUP, γκαλερί Lehmann Maupin, Σόχο, Νέα Υόρκη.
1999 Europe in the Box, γκαλερί ACC, Βαϊμάρη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Γερμανία
1998 Global vision, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα
1996 MODERNITA RROGETTO 2000 FONDAZIONE PALAZZO BRICHERASIO, Τορίνο-Ιταλία
1993 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , Ριέκα-Γιουγκοσλαβία.
1992 6η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου, Βαλένθια-Ισπανία.
Παράλληλα με τις εκθέσεις ο Αλέξανδρος Ψυχούλης αναπτύσσει πλήθος άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως την οργάνωση workshops, επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και συνεργασίες με θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραγωγές. Έχει επίσης πλούσιο συγγραφικό έργο. Το 1990 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας εξέδωσε την χειροποίητη έκδοσή του με 10 χαρακτικά « Η ανάληψη του Διονύσιου Σολωμού στους ουρανούς». Το 1992 δημιούργησε την «Εταιρεία και το περιοδικό καταστάσεων»και το 1994 το Radar σε συνεργασία με τον Κώστα Ιωαννίδη και τον Γιώργο Γυπαράκη. Το 2001 εξέδωσε την κωμική μονογραφία “Pit Bull” στις εκδόσεις Oxy.
Περισσότερες πληροφορίες για το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα βρείτε στο μπλοκ του psychoulisblogspot.com
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 στις 8 μμ. στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011.