Blog

Αντρεάννα Καμπανέλλα “Εκ του Φυσικού” Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7μμ

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ
παρουσιάζει την έκθεση της Αντρεάνας Καμπανέλλα
Εκ του φυσικού

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την νέα εικαστική πρόταση της Αντρεάνας Καμπανέλλα με γενικό τίτλο «Εκ του φυσικού». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7μμ.

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Τα πορτρέτα κυριαρχούν ενώ οι φιγούρες είναι σαφώς λιγότερες. Όλες οι ενότητες είναι εξ ολοκλήρου καμωμένες εκ του φυσικού- όχι από φαντασία, ούτε από μνήμης.

Ανατρέχοντας την ιστορία της τέχνης η θεματική κατηγορία πορτραίτο διέγραψε τη δική της πορεία μέσα στους αιώνες. Στην αρχή ως νεκρικό σύμβολο αν θυμηθούμε τα περίφημα φαγιούμ ή το πρόσωπο/σύμβολο που σχετιζόταν με τη θρησκευτική λατρεία. Το πορτραίτο δηλαδή όχι ως πρόσωπο αλλά ως σύμβολο. Να μην ξεχνάμε ακόμη τα πρόσωπα των βασιλιάδων ή της αστικής τάξης που γινόντουσαν φορείς ιδεών ή επίδειξης πλούτου, εξουσίας και κοινωνικής θέσης. Σήμερα ο σύγχρονος δημιουργός επιλέγει να μεταφέρει στον καμβά του το πρόσωπο ως ύπαρξη που περνάει μέσα από την ιδιοσυστασία του ίδιου του ζωγράφου αγγίζοντας την ίδια την ανθρώπινη κατάσταση. «Στη ψηφιακή εποχή , της γρήγορης εναλλαγής παραστάσεων ,της επιδεικτικής αισθητικής του instagram και των selfies, ήθελα στα έργα μου να προσεγγίσω την ανεπιτήδευτη, την απροσποίητη ανθρώπινη κατάσταση», λέει η καλλιτέχνις. Το πρόσωπο γίνεται λοιπόν η αρχή για ένα συναρπαστικό ταξίδι με άπειρες εκδοχές, όπου τίποτα δεν προκαθορίζεται, όλα γίνονται ερεθίσματα, προκλήσεις που καταλήγουν στη στιγμή που το πρόσωπο εμφανίζεται παίρνοντας μέσα από τις πινελιές και την ψυχή ή το ονειροπόλημα του ίδιου του ζωγράφου μια θέση στην αιωνιότητα. Λέει η ζωγράφος Αντρεάνα Καμπανέλλα: “Με ενδιαφέρει το σχέδιο να αποτελεί την ουσία και τον πυρήνα της δουλειάς μου. Το σχέδιο είναι αφαίρεση του περιττού και ο πλούτος του είναι η απλότητά του και η ευαισθησία μέσα από αυτήν. Με τα πιο βασικά των υλικών και την απλουστευτική μεταχείρισή τους, στόχος μου ήταν το μείζον χωρίς τα περιττά και η αισθητική λιτότητα του απολύτως αναγκαίου.” Η δημιουργός ψάχνει απεγνωσμένα αλλά και ουσιαστικά να βρει τις ισορροπίες και τη σημασία του μοντέλου της. Αυτού που είναι απέναντί της. Η διαδικασία αυτή δύσκολη αλλά πολύτιμη. «Αυτός ο άνθρωπος (το μοντέλο) έχει κυριεύσει ένα χώρο μέσα μου» σημειώνει εύστοχα ο Χρόνης Μπότσογλου.

«Στη δημιουργία βρίσκεται η ζύμωση της απρομελέτητης σκέψης και πράξης. Οι γραμμές πάνω στο χαρτί, είναι τα ίχνη που αφήνει πίσω του ,το βλέμμα του καλλιτέχνη. Είναι ουσιαστικά, αυτοβιογραφικό.», υπογραμμίζει η Καμπανέλλα. Η ελευθερία και η σημασία της πράξης. Ο δημιουργός ζωγραφίζει τον δημιουργό και κατ’ επέκτασιν την ανθρώπινη κατάσταση.

Η Αντρεάνα Καμπανέλλα γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών , του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στο τμήμα Ζωγραφικής , με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αισθητική /Φιλοσοφία Τέχνης» στον τομέα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. . Μεταξύ 1995-1998 εργάστηκε στην Θεσσαλονίκη στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως καθηγήτρια σχεδίου και ζωγραφικής . Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο , ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική, ενώ η ζωγραφική. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα σε παιδιά.

Έχει πραγματοποιήσει τις ακόλουθες ατομικές εκθέσεις: 2022 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ , «Εκ Του Φυσικού» , Λευκωσία 2015 – Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη ΖΑΜΠΕΛΑ , « Ρευστότητα» , Λευκωσία 2014 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ , «Πορτραίτα Σωμάτων» , Λευκωσία 2012 – ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Σύλλογος Επαγγελματειών Καλλιτεχνών , «#2» , Λευκωσία 2012 – THISEAS ART GALLERY , “Past Of The Present” , Λεμεσός 2004 – PANTHEON GALLERY” , “FIRST SOLO” , Λευκωσία Ομαδικές : 2016 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ , «Η ποίηση συναντά την τέχνη» , Λευκωσία 2015 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ , « Ανθογραφίες» , Λευκωσία 2011 – THISEAS ART GALLERY , “ Μύθος και Εικόνα” , Λεμεσός 2009 – ZMART GALLERY/ALPHA GALLERY , «FIGURA NOVA” , Λευκωσία 2008 – GALLERY Κ , Λευκωσία 2006 – OPUS 39 , “Cos.Mos” , Λευκωσία 2005 – PETER’S GALLERY , Λευκωσία 1998 – 2η Παρουσίαση των συνεργατών του ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΙΚΗΣ Θ. ΠΑΠΙΩΤΗ , Θεσσαλονίκη 1996 – 3η ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Π.Θ. , Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 27 Μαίου και θα είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ημέρες: Τρίτη – Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00.
Το Κ.Σ.Τ. Διάτοπος ακολουθεί τις ενδεδειγμένες οδηγίες για την προφύλαξη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 όπως αναφέρονται στο τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Η χρήση μάσκας για είσοδο στο χώρο είναι απαραίτητη.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com