Marion Paschali, Moods, 3-29 December 2013
Η νέα εικαστική πρόταση της Μάριον Πασχάλη με γενικό τίτλο «Moods»
στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.
Δελτίο τύπου
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει ατομική έκθεση της εικαστικού Μάριον Πασχάλη με γενικό τίτλο «Moods». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2013.
Η λέξη σχέδιο είναι το ουδέτερο του ουσιαστικοποιημένου αρχαίου επιθέτου σχέδιος που σημαίνει πλησίον, κοντινός ή προσωρινός, αυτοσχέδιος. Από το ίδιο επίθετο προέρχεται και το επίρρημα σχεδόν που απαντάται συχνά στην Ιλιάδα. Σύμφωνα με τον Κ. Αθανάσιο Δρατζίδη στο κείμενό του ‘Το Σχέδιο ως Σχεδία’ η λέξη σχεδόν χρησιμοποιείται μόνο σε πολεμικά συμφραζόμενα, πράγμα που μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι πρόκειται περί γνήσιου πολεμικού όρου και δηλώνει τρόπο: οι Αχαιοί στην Ιλιάδα πολεμούν εκ του σύνεγγυς , από κοντά, με ακόντιο ή ξίφος σε αντίθεση με τους Τρώες που πολεμούν εκ του μακρόθεν. Το πλεονέκτημα του εκ του συστάδην πολέμου είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια και συνεπώς η αποτελεσματικότητα που οδηγά στην ισχύ. Το επίθετο σχέδιο, σχεδία, σχέδιον αποχτά τοπική σημασία στην Οδύσσεια. Η σχεδία είναι μία αυτοσχέδια κατασκευή που επιτρέπει την επιβίωση και γι’ αυτό το λόγο γίνεται έμμεσα το μέσον καθυπόταξης της φύσης και της νίκης κατά του θανάτου.
Στην μοντέρνα καθημερινότητα ο όρος σχέδιο περιορίζεται στον καθορισμό του τρόπου για την πραγματοποίηση ενός σκοπού και ειδικά στον χώρο της τέχνης αποτελεί ως επί τω πλείστο προπαρασκευή για την εκτέλεση ενός πιο ολοκληρωμένου δημιουργήματος. Προσωπικά εντούτοις, παρακινούμενη από μία επιθυμία για ειλικρίνεια, και πιστή στα δικά μου βιώματα με τις εκρηκτικές τους διαθέσεις, απαίτησα την ολοκλήρωση με έναν τρόπο άμεσο και σπλαγχνικό που θεώρησα ότι μόνο το σχέδιο με τις εγγενής δυναμικές του ιδιότητες θα μπορούσε να εκφράσει. Έτσι, τα σχέδιά μου δεν λειτουργούν σαν προπαρασκευές αλλά είναι ανεξάρτητες οντότητες – πρότυπα για ένα πόλεμο εκ του σύνεγγυς με τη ζωή, σχεδίες-όργανα για καθυπόταξη και αναπροσανατολισμό της ίδιας μου της φύσης. Άλλοτε παράγωγα έκτακτων καταστάσεων όπου σαν αρχαίος πολεμιστής καλούμαι να δράσω ανάλογα με την ανάγκη της στιγμής και να αφεθώ χωρίς φόβο στην διαδικασία της αυτογνωσίας ˙ άλλοτε όργανα αυτοσχεδιασμού που μου επιτρέπουν να επιπλέω, να πλέω και να θριαμβεύω επί του αργού θανάτου. Το κάθε σχέδιο λοιπόν αποτελεί ένα αυτοτελές κομμάτι που έχει σκοπό του την απευθείας σύλληψη διαθέσεων, των αέναα μεταβαλλόμενων και συχνά καθοριστικών.
Με την παρούσα έκθεση σας προσκαλώ να μοιραστείτε μαζί μου τις σχεδίες μου και ίσως – αν έχετε την κατάλληλη διάθεση – να δώσετε κι εσείς τον δικό σας τίτλο στο κάθε ένα από αυτά τα μαχητικά ταξίδια εξερεύνησης της ζωής.
Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στον Πρακτικό κλάδο του Παγκυπρίου Γυμνασίου η Μάριον λάμβανε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής από τον καλλιτέχνη Α. Χαραλάμπους . Ακολούθως σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας με τους καλλιτέχνες F. Farulli και G. Ulivi. Η αφοσίωσή της στον κλάδο της ζωγραφικής γνωστό ως ‘Performance Art’ την οδήγησε όχι μόνο στην δημιουργία ενός βιβλίου-libretto , project για παράσταση, αλλά και σε περεταίρω σπουδές στον ευρύτερο χώρο της μουσικής και του θεάτρου. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα Text and Performance στο Kings College και Royal Academy of Dramatic Arts στο Λονδίνο και συνεχίζει να λαμβάνει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού. Τα τελευταία επτά χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια στο μάθημα της τέχνης σε Αγγλική ιδιωτική σχολή στην Λευκωσία.