Blog

Κατερίνα Σταύρου “Δευτέρα Βράδυ” Εγκαίνια Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 8 μμ.

Δελτίο τύπου 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Κατερίνας Σταύρου με τίτλο “Δευτέρα βράδυ”

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Κατερίνας Σταύρου με γενικό τίτλο «Δευτέρα βράδυ». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 8 μμ.

Στη νέα σειρά των έργων της από πορτραίτα η ζωγράφος επιχειρεί με τη χαρακτηριστική πινελιά της να σκιαγραφήσει την εικόνα της σύγχρονης δυναμικής γυναικείας μορφής. Η διαρκής αναζήτηση της καλλιτέχνιδας εκφράζεται μέσα από τις πειραματικές τεχνικές καθώς και την ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιεί, καταφέρνοντας έτσι να μεταφέρει περίτεχνα τη θεματική της στην επιφάνεια του καμβά. Τα έργα της μαρτυρούν ξεκάθαρα τη δημιουργική πορεία της ζωγράφου από τα αρχικά στάδια μέχρι την ολοκλήρωση του πίνακα. Έτσι αφήνεται να εννοηθεί η παρουσία των υλικών και του καλλιτέχνη στην εξέλιξη του πίνακα.

Με τη σειρά των έργων αυτών η καλλιτέχνις επιθυμεί να ανοίξει ένα διάλογο με το κοινό, φέρνοντας στο προσκήνιο το διαχρονικό θέμα της θέσης που κατέχει η γυναίκα στη κοινωνία, προβληματίζοντας και εμπνέοντας.

Γράφει σε σημείωμά της η καλλιτέχνις: «Δευτέρα βράδυ. Καθήμενη σε μια γωνιά, παρέα με τη μοναχικότητά σου και καρφωμένο το βλέμμα στο κενό, παρακολουθείς με στωικότητα να περνάνε από μπροστά σου, σαν προβολή κινηματογραφική, όλα εκείνα για τα οποία συμβιβάστηκες τόσα χρόνια. Κάθε εικόνα και μια ανάσα βαριά, μια σταγόνα στον ωκεανό σου.
Σκέφτεσαι.
Σκέφτεσαι αν άξιζε τελικά να χάσεις τον εαυτό σου στα τόσα πρέπει και μη που ακολούθησες υποδειγματικά, για να σε φέρουν τώρα καθήμενη στη γωνιά όπως ένα παιδί που το ‘βαλαν τιμωρία. Υπήρξες καθώς πρέπει στη μέχρι τώρα διαδρομή σου. Και να μην έλεγαν τίποτα από όσα φοβόσουν τελικά; Τα είπαν και με το παραπάνω, κι ας ήταν τα μισά ψέματα και τα άλλα υπερβολές.
Διερωτάσαι.
Τι θα γινόσουνα πραγματικά αν επέλεγες το δρόμο της φυγής, που αδιάκοπα φλέρταρε με τη φαντασία σου τόσα χρόνια; Θα ‘τανε η συνείδησή σου πιο καθαρή από τα μικρά εγκλήματα που έκανες εις βάρος του εαυτού σου και βασανίζουν τώρα το εγώ σου; Αλήθεια, θα ένιωθες καλύτερα αυτό το χειμωνιάτικο βράδυ Δευτέρας αν τελικά χαστούκιζες το χυδαίο αφεντικό σου; Αυτός ο ανθρωπάκος που σου τσίγκλιζε τα νεύρα και σου χάλαγε καθημερινά τη διάθεση, κατηγορώντας για τα πάντα τις γυναικείες σου ορμόνες. Πόσο το απεχθάνεσαι αυτό το συνήθειο. Πίσω από το μικρό γραφειάκι σου που μισούσες πάντα, κάνοντας τη βαρετή αλλά σταθερή δουλίτσα σου σαν σωστή κυρία. Χωρίς καμία πραγματική προοπτική, λόγω των απρόβλεπτων ορμονών σου φυσικά.
Βαριανασαίνεις.
Θα ήσουν λες πιο ευτυχισμένη τώρα αν απαντούσες στα τόσα σεξιστικά σχόλια, που δέχθηκες με το χαρακτηριστικό χαμόγελο ανωτερότητάς σου, κρύβοντας περίτεχνα το θυμό σου; Αν έβριζες όλους όσους σε κατηγορούσαν για την ανορθόδοξη επιλογή σου να μην γίνεις το πρότυπο σύζυγος και μάνα, κι ας ήταν εν μέρη επιλογή από ανάγκη; Θα ‘τανε το πρόσωπό σου, που προστατεύεις με τόσο δέος μην το χαράξει ο χρόνος και προδώσει όσα έχασες στην πορεία του, σημαδεμένο περισσότερο από χαμόγελα παρά σκέψεις; Θα ήταν, ίσως, η ψυχή σου πιο ελεύθερη και η καρδιά σου πιο δυνατή αν δεν ανεχόσουν τα ανεπίτρεπτα;
Δευτέρα βράδυ.
Ψάχνεις στη σκιά σου ένα σημάδι, ότι είσαι ακόμα εκεί.»

Η Κατερίνα Σταύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρακολούθησε Visual Arts στο πανεπιστήμιο του Salford, Κριτική Τέχνης στο Central Saint Martins και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Κατερίνα έχει εκθέσει μέχρι σήμερα τα έργα της σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένα Εμιράτα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2018 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com