Blog

Marina Yerali “The anthracite line”

Η νέα εικαστική πρόταση της Μαρίνας Γεραλή με γενικό τίτλο «Η γραμμή του ανθρακίτη»
στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

 Δελτίο τύπου

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίνας Γεραλή με γενικό τίτλο «Η γραμμή του ανθρακίτη». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την  Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 .

Έναυσμα για τη δημιουργία των είκοσι σχεδίων του δάσους που παρουσιάζονται στην έκθεση έδωσαν δύο καθοριστικά για την καλλιτεχνική πορεία της ζωγράφου, περιστατικά. Το πρώτο περιστατικό ήταν ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, το οποίο λειτούργησε ως ένα παράθυρο σε ένα άλλο κόσμο. Η εμπειρία αυτού του ταξιδιού διεύρυνε σε μια μόνο νύχτα, τον φανταστικό ορίζοντα της ζωγράφου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά δυναμικό χάσμα μεταξύ του πριν και του τώρα. Το δεύτερο περιστατικό ήταν η αρχή μιας νέας πεποίθησης που άρχισε να αναδύεται μέσα της ότι η ζωή ήταν, και εξακολουθεί να είναι μια σειρά από τυχαίες στιγμές συνδεδεμένες μεταξύ τους χωρίς καμια λογική συνάφεια. Η μόνη λογική που υπάρχει εκχωρείται από εμάς.

Τα σχέδια μεταδίδουν την πίστη της δημιουργού τους στην αυθαιρεσία της ζωής, η οποία είναι αποτέλεσμα της  δημιουργικής κίνησης της φύσης. Απλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι μέσα από τα σχέδια αποκαλύπτονται  οι μηχανισμοί ενός μεταλλασσόμενου δάσους. Ενός δάσους  εν κίνηση. Τα πάντα βρίσκονται  σε κίνηση. Αν υπήρχε ένα «παρασκήνιο» πίσω από τη φύση θα ήταν το γεγονός  ότι η συνεχής κίνηση αψηφά την ιδέα των κανόνων και εννοιών και ότι ο μοναδικός κανόνας του δάσους διαμορφώνεται πάντα μέσα από το τυχαίο,  μέσα από τη συνεχή κίνηση. Έτσι  η απεικόνιση της ζωής στα σχέδια της Μαρίνας Γεραλή δεν επιβαρύνεται από την έννοια του πραγματικού ή από την οποιαδήποτε ρεαλιστική απεικόνιση ζωντανών οργανισμών. Η ζωή υπάρχει στο «πώς» και σε μια σχεδόν αρχέγονη κατάσταση εν κίνηση. Η ζωή του δάσους απεικονίζεται ως το αποτέλεσμα μιας αυθαίρετης κίνησης μέσα σε μια αφθονία ”άλογης εκκοσμίκευσης”και μιας συνεχώς ανανεωμένης προϋπάρχουσας ύλης. Τα ζώα υπάρχουν για να μεταλλάξουν τα φυτά και το δάσος, όπως και το αντίστροφο. Όλα είναι σε ρευστή κατάσταση, έτοιμα να γεννήσουν το ένα το άλλο.

Το  δάσος της Μαρίνας Γεραλή είναι ένα αρχέγονο δάσος που σχηματίζεται από υβριδικά ζώα. Τα ζώα αυτά επηρεάζουν τη φύση και το αντίστροφο και συνυπάρχουν μέσα από την αφθονία του ίδιού τους του εαυτού.

Το σχέδιο ποτέ δεν είναι προσχεδιασμένο και ποτέ η καλλιτέχνις δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει ή πως θα εξελιχθεί. Κάθε ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από μια έντονη επανάληψη σχήματων και γραμμών. Το κάθε σχήμα είναι το αποτέλεσμα ενός άλλου.  Από αυτή τη διαδικασία οι γραμμές και τα σχήματα δημιουργούν ένα οπτικό διάλογο  και μέσω αυτής της επαναληπτικότητας των πολύπλοκων στρωμάτων που δημιουργούνται κατασκευάζεται το δάσος σαν μια εύφορη ανύπαρκτη βιολογία.

Η Μαρίνα Γεραλή σπούδασε Book Arts (BA Hons) στο London College of Communication και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MA) στo Book Art με εξειδίκευση στα βιβλία καλλιτεχνών ( Artists’ Books) από το University of Arts στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως βοηθός αρχειονόμος στο τμήμα Αρχείων και Πνευματικών Δικαιωμάτων του εκδοτικού οίκου Thames & Hudson όπου αρχειοθέτησε ειδικές φωτογραφικές συλλογές. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Κύπρο. Είναι εικαστικός καλλιτέχνις με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο. Η δουλειά της επικεντρώνεται στον αφηρημένο οπτικό διάλογο μέσα από τη χρήση επαναλαμβανόμενων σχημάτων και γραμμών που δημιουργούν έναν κόσμο περιβαλλοντικού υβριδισμού. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η περιθωριακή τέχνη και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης που δρουν  έξω από τα αποδεκτά πολιτιστικά πρότυπα, όπως και το βιβλίο, τόσο ως έννοια, όσο και ως ιστορική μορφή της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου ανάγνωσης, πληροφόρησης, κι έκφρασης. Κι οι δύο αυτοί τομείς έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο που προσεγγίζει τους πίνακές της.